Appartement

De vorige eigenaar had op de plaats waar ooit de koeien stonden al een appartement gebouwd. Dit inpandige appartement bestond uit een woonkamer/keuken, een slaapkamer, muziekkamer , tuinkamer en badkamer. De bouwkundige staat van met name de badkamer en tuinkamer was belabberd en aan verbetering toe. 

Omdat wij goede ervaringen hadden met de aannemer die de achtergevel had vervangen hebben wij hem deze klus ook gegund. De tuinkamer, het halletje en de badkamer werden eerst volledig met de grond gelijk gemaakt om daarna weer langzaam opgebouwd te worden. Te beginnen met 23 betonnen palen tot op de zandplaat die de fundering van het geheel moesten gaan vormen. 

Natuurlijk in de vernieuwde ruimtes direct de vloeren goed laten isoleren en overal vloerverwarming aangelegd. Nadat het geheel was opgebouwd, de schilder en stucadoor zijn werk had gedaan waren het heerlijke comfortabele ruimtes geworden. 

Achtergevel

De achtergevel van de boerderij zag er niet uit. Op de plaats waar ooit een duivenhok had gestaan vertoonde de muur flinke scheuren, de kozijnen waren verrot en er was een soort serre aangebouwd waarvan het dakje lekte. Die serre was “koud” tegen de gevel aangezet en niet geïsoleerd. Daarom heeft aannemersbedrijf Gauke Oebeles uit Lemmer een hele nieuwe gevel ingezet. Uiteraard is de gevel geïsoleerd voorzien van triple isolatieglas. 

Het erf

Tijdens de werkzaamheden aan het nieuwe dak moesten er een aantal oude populieren op het erf gekapt worden. De kraan, nodig voor het plaatsen van de 12 meter lange dakpanplaten, had ruimte nodig om te kunnen zwenken. De bomen wilden wij toch al weg hebben maar omdat de ruimte nodig was kwam dit in een stroomversnelling. De bomen zijn vakkundig door Van Buuren uit Hemelum verwijderd.

Nadat de bomen waren verwijderd en het nieuwe dak geplaatst moest het erf onder handen genomen worden. Eerst een heel nieuw hemelwaterafvoer systeem onder de grond laten aanleggen want van 2 naar 6 regenpijpen vraagt ook daar enige aanpassing. 

De kuilen en gaten van de oprit waren niet echt goed voor de auto’s en het zag er vreselijk uit. Vele kubieke meters aarde, zand en freesasfalt keurig verdeeld over de oprit gaven deze een heel ander aanzicht. Langs het pad een aantal jonge wilgen laten planten met daartussen een groot aantal hortensia’s maakten het geheel af. Ook hebben de rondom de boerderij een pad van freesasfalt laten aanleggen. Daardoor werd de boerderij visueel er iets uitgelicht.  

De oprit was ook iets hoger komen te liggen. Dit maakte het noodzakelijk de voortuin op te hogen. Ook hier vele kubieke meters aarde op aan laten brengen, de oude heg vervangen door een Beukenhaag. Die laatste wil het maar niet goed gaan doen. Misschien zijn we te ongeduldig maar ik vrees dat daar nog wel eens iets anders moet komen.

Nieuw dak

In het eerste jaar na de aankoop zijn we vooral met het dak bezig geweest. Voor de aankoop hadden we al gezien dat daar iets mee moest gebeuren. Het was verzakt, de pannen waren versleten en het lekte.  Niet in de woongedeeltes maar wel in de deel. Die deel zag er overigens ook verschrikkelijk uit. Maar dat was van later zorg.

Voor het dak een aantal aannemers benaderd. Dat was mijn eerste confrontatie met het aannemersgilde. De één wilde alleen de pannen vervangen, de ander wilde het voor een belachelijk lage prijs aannemen. Dan weet je bijna zeker dat je spaarrekening door meerwerk leeg zou lopen. Een derde wilde geen dakpanplaten leggen want daar sliep alleen vee onder en een vierde deed geen daken. Ten slotte kwam een vijfde niet opdagen, ook niet na een tweede afspraak.

Uiteindelijk gekozen voor geïsoleerde dakpanplaten en een aannemer uit Bakhuizen. Nog voor hij begonnen was hoorden wij dat hij failliet verklaard zou worden. Dus maar weer gebeld hoe dat zat. Het bleek om een andere b.v. van dezelfde aannemer te gaan en wij zouden daar geen laat van hebben. En dat hebben we ook niet gehad.

Voordat er daadwerkelijk gewerkt kon worden eerst de gemeente geïnformeerd (meldplicht) en een asbest inventarisatie laten opmaken (verplicht). Gelukkig geen asbest aangetroffen en we konden aan de gang.

Het oude dak zou stukje voor stukje verwijderd worden, de constructie waar nodig vervangen en dakpanplaten geplaatst. Een werkje van meer dan tien weken door een topteam van bouwvakkers maar met fantastisch resultaat. Het slotstuk waren de dakgoten en de hemelwater afvoer. In de bestaande situatie werd het regenwater op het 675 vierkante meter grote dak met twee regenpijpjes afgevoerd, één daarvan loosde op het riool, de tweede in de grond. Wij kozen voor zes regenpijpen en een heel nieuw afwateringsstelsel onder het erf